În ultimii ani, atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai frecvente și mai complexe, pe fondul crizelor care au răvășit lumea (pandemia de COVID19, războiul din Ucraina, potențiala criză economică, etc) și au efecte negative asupra business-urilor, indiferent de domeniul de activitate. A devenit esențial pentru companii să gândească proactiv vis-a-vis de aceste amenințări în continuă evoluție.
Într-un astfel de context dinamic, utilizarea unei soluții de securitate nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Din fericire și soluțiile de protecție au evoluat, iar endpoint protection combină funcțiile antivirus și antimalware cu cele ale tehnologiei de ultimă generație (automatizare, cloud computing și monitorizare de la distanță).
Ce înțelegem prin endpoint?
Un dispozitiv (laptop, desktop, server, tabletă, smartphone, modem, router, imprimantă, POS etc) conectat la rețeaua unei companii, care poate comunica și cu alte dispozitive din cadrul rețelei. Fiecare astfel de dispozitiv conectat la rețea poate reprezenta o amenințare deoarece reprezintă un punct de intrare pentru atacatorii cibernetici. Expunerea dispozitivelor endpoint la o gamă largă de pericole cibernetice precum viruși, malware, ransomware sau alte forme de atac le face să fie ținta principală pentru atacatorii care caută să obțină acces ilegal în rețea.
Pe măsură ce munca de acasă sau în sistem hibrid a devenit tot mai frecventă, aceste dispozitive nu mai sunt restricționate doar la nivelul sediului unei companii. Angajații se pot conecta la serverele companiei utilizând o varietate de rețele (Wi-Fi, 4G) din locații diferite. Creșterea mobilității a accentuat în mod proporțional și vulnerabilitatea la atacurile cibernetice deoarece un endpoint poate reprezenta o cale de acces pentru un atac asupra datelor companiei.
Soluțiile endpoint protection permit monitorizarea și protecția dispozitivelor conectate la rețea, de la distanță, indiferent de perimetrul în care sunt utilizate.
Endpoint protection se referă la securizarea fiecărui aspect al rețelei pe care compania ta o folosește. Este o combinație de protecție, detecție și prevenție împotriva amenințărilor și ajută astfel companiile să determine cauzele și să monitorizeze acțiunile pentru a opri posibilele intruziuni.
Endpoint protection versus antivirus
Deseori conceptul de endpoint protection sau endpoint security e confundat cu alte instrumente de securitate informatică precum antivirusul sau firewall-ul. Dar este o diferența importantă între ele.
Antivirus este un termen cu care orice utilizator de computer este familiarizat de ceva vreme. Rolul lui principal este să detecteze, să identifice și să elimine orice atac periculos asupra unui dispozitiv precum un PC, utilizând o bază de date preexistentă a amenințărilor. Tocmai din această cauză pot apărea probleme în cazul unui atac nou, fără o semnătură cunoscută.
Citește și: Cum țin soluțiile firewall pasul cu schimbările?
Soluțiile endpoint protection combină funcțiile unui antivirus cu alte opțiuni de securitate precum sandboxing, firewall de generație avansată, criptare și protecția datelor, soluții de backup și recuperare a datelor, protecția rețelei față de dispozitive necunoscute, protecție email și browser, politici de acces și de utilizare pentru diferite dispozitive, departamente sau niveluri ierarhice, white- și blacklisting de site-uri, aplicații, dispozitive.
Este practic o platformă cloud care oferă protecție unei întregi rețele și tuturor dispozitivelor conectate (PC, laptop, tabletă, smartphone etc).
De asemenea, spre deosebire de un antivirus, o soluție endpoint este complexă și proactivă, poate identifica și rezolva noi amenințări pe măsură ce acestea apar, în timp real, înainte de a pune probleme.
Având o gamă completă de funcții față de un antivirus, de exemplu, soluțiile endpoint protection necesită specialiști IT cu experiență in vederea administrarii si intretienerii acestora.
Deoarece protejează un număr foarte mare de puncte de acces, sunt administrate cu ajutorul unei interfețe cloud, care poate updata, controla și monitoriza numeroase device-uri simultan, spre deosebire de o soluție antivirus care lucrează pe fiecare dispozitiv separat.
Soluțiile endpoint protection permit administratorului de sistem să controleze numeroase dispozitive folosind o singură interfață, ceea ce înseamnă identificarea și protejarea rapidă împotriva atacurilor ransomware, phishing, malware etc.
Soluțiile endpoint pot efectua o serie de sarcini de securitate fără a necesita intervenția umană astfel încât experții IT se pot focusa pe sarcinile de importanță critică, ceea ce conduce la eficiență crescută, diminuarea erorilor și economie de timp și bani.
8 beneficii ale unei soluții endpoint protection performante
În urma unui audit de securitate realizat de specialiști care pot testa riscurile la care sunt expuse dispozitivele din rețeaua companiei tale, cea mai potrivită soluție se poate dovedi cea completă, de tip endpoint protection.
Iată care sunt beneficiile utilizării unei soluții antivirus endpoint protection :
- Operează în background fără a interfera cu activitatea uzuală a companiei.
- Este adaptată în funcție de profilul companiei. Soluțiile cloud sunt moderne, flexibile, ideale pentru munca în sistem hibrid sau de la distanță. Pentru companii cu politici de confidențialitate stricte (finanțe, guvern etc) soluțiile on-premises reprezintă opțiunea ideală.
- Prezintă capacitate de detecție malware de ultimă generație pentru a identifica și bloca atacurile cibernetice la punctul de intrare.
- Oferă posibilitatea de a verifica rata de detecție cu ajutorul unor teste în condiții reale (simulări de atac).
- Detectează incidentele rapid și oferă protecție 24/7. Orice întârziere poate conduce la o afectare ireversibilă a infrastructurii IT, a bazelor de date și diferitelor aplicații, cu pierderi financiare și afectarea reputației companiei.
- Are o rată mică de alerte fals pozitive pentru a nu conduce la irosirea de resurse, timp și chiar la pierderea încrederii în soluția de protecție aleasă.
- Sandboxing. Identifică și izolează fișiere suspicioase pe care le analizează într-un mediu carantinat pentru a nu contamina întreaga infrastructură.
- Are o interfață prietenoasă. Tehnicienii IT pot monitoriza toată rețeaua din fața unui singur ecran.
Asigurând protecția față de atacurile cibernetice riscul de întrerupere a activității și implicit de pierderi financiare sau de afectare a reputației unei companii, scade foarte mult. Având în vedere că atacurile cibernetice au crescut la un nivel fără precedent, implementarea soluțiilor endpoint protection a devenit o cerință esențială pentru orice tip de afacere, indiferent de mărimea ei, pentru a se menține competitivă.
Cum te poate ajuta o soluție de tip endpoint protection să îți dezvolți în siguranță afacerea? Află de pe pagina dedicată GTS Endpoint Protection, unde poți intra în legătură cu experții noștri. Click aici!