Cum țin soluțiile de firewall pasul cu schimbările

Cum țin soluțiile de firewall pasul cu schimbările

Firewall, adică “zid de foc”?… Termenul pe care îl asociem de aproape 40 de ani cu protecția rețelelor de computere vine din arhitectură și inginerie.

La origine, numele “firewall” era o descriere directă: un zid sau o placă, din metal sau beton, care aveau rolul de a opri extinderea incendiilor de la o clădire la alta sau, în interior, de la un spațiu la altul.

În lumea computerelor, numele “firewall” a intrat ca metaforă, dar “incendiile” virtuale care ne amenință rețelele, aplicațiile și datele sunt cel puțin la fel de periculoase precum cele reale. Și diferă de acestea prin două caracteristici majore: nu apar natural, ci sunt create de atacatori și devin pe zi ce trece mai dese, mai complexe și mai periculoase.

Odată cu evoluția riscurilor a crescut și capacitatea de protecție a firewallurilor. Rolul a rămas același la bază, adică de barieră: firewallul controlează traficul care intră și iese din companie prin accesul la internet. Concepția și modul de folosire a firewallurilor sunt însă într-o continuă schimbare.

Primele tipuri de firewall constau în dispozitive amplasate, precum niște “ziduri” de hardware și software, în punctele prin care rețeaua internă se conecta cu exteriorul. Firewallul acționa dacă traficul nu corespundea regulilor setate. O protecție reactivă, potrivită pentru amenințările perioadei respective.

Conceptul de firewall s-a extins apoi, pe măsură ce contextul s-a schimbat. Au fost integrate instrumente de securitate nou apărute, cum ar fi soluțiile antivirus și cele de protecție a e-mailului împotriva spamului și a atacurilor de tip phishing.

Odată cu apariția firewallurilor de nouă generație (Next-Generation Firewall), organizațiile pot avea mai mult control și o imagine mai clară asupra atacurilor cibernetice, la nivel de aplicație, conținut și utilizator. Una dintre cele mai importante schimbări aduse de Next-Generation Firewall este actualizarea automată a protecției antivirus și antimalware, așa încât măsurile de securitate să poată ține pasul cu evoluția modurilor de atac.

Vulnerabilitatea companiilor în fața atacurilor cibernetice a crescut continuu, odată cu folosirea pe scară din ce în ce mai largă a internetului și a dispozitivelor mobile. Pe vremurile în care toți angajații lucrau în același loc, firewallurile puteau crea un perimetru de siguranță pentru rețeaua și terminalele respective.

În timp, prin modificarea modelelor de business și a culturii organizaționale, acest perimetru a dispărut. Companiile au angajați din orașe sau chiar din țări diferite. Oamenii lucrează de acasă și folosesc tot mai mult terminale personale. Din ce în ce mai multe aplicații și date se află în cloud.

Ritmul acestei schimbări a fost accelerat dramatic de pandemia de Covid-19. În primele luni ale lui 2020, cei mai mulți angajați au fost nevoiți să treacă în sistem work from home. Asta a însemnat că în termen foarte scurt, uneori chiar peste noapte, oamenii de IT au avut nevoie de soluții care să poată controla traficul dintre serverele companiei și terminalele aflate fiecare în alt loc, fiecare conectat prin altă rețea WiFi…

Firewall as a Service reprezintă protecția adecvată acestui nou context în care se află lumea de business. Tot traficul, indiferent de câte surse există și unde se află ele (în centrele de date proprii, în cloud, la sediu sau … în work from home), se adună într-un cloud dedicat, unde sunt aplicate unitar politicile de securitate ale companiei.

În plus, soluțiile de Firewall as a Service pot fi implementate rapid, fără să fie nevoie de achiziții de hardware, software sau licențe.

Ce ar însemna o astfel de soluție pentru compania ta? Vino pe pagina dedicată GTS Firewall as a Service (powered by Fortinet), ca să afli mai multe și să intri ușor în legătură cu specialiștii noștri în securitate cibernetică: click aici!

Înscrie-te la Newsletter

Salut, cu ce te putem ajuta?
Chat

GTS Customer Support

Salut, cu ce te putem ajuta?