Ce este ERP?
Planificarea resurselor întreprinderii (Enterprise resource planning – ERP) se referă la un tip de software pe care organizațiile îl utilizează pentru a gestiona activitățile de afaceri cotidiene, cum ar fi contabilitatea, aprovizionarea, managementul proiectelor, managementul riscurilor și conformitatea, precum și operațiunile lanțului de distribuție. O suită ERP completă include, de asemenea, enterprise performance management (managementul performanțelor organizației), un software care vă ajută să planificați, să creați bugete, să anticipați și să raportați rezultatele financiare ale unei organizații.
Sistemele de planificare a resurselor întreprinderii sunt platforme complete și integrate, fie la locație, fie în cloud, care administrează toate aspectele unei afaceri bazate pe producție sau distribuție. În plus, sistemele ERP sprijină toate aspectele legate de managementul financiar, resursele umane, managementul lanțului de aprovizionare și producția, împreună cu funcția de contabilitate de bază.
Sistemele ERP sunt create în jurul unei structuri (scheme) de date unice, definite, care pornește, de obicei, de la o bază de date comună. Acest lucru contribuie la asigurarea faptului că informațiile utilizate în întreprindere sunt normalizate și bazate pe definiții și experiențe comune ale utilizatorilor. Aceste construcții de bază sunt apoi interconectate cu procesele de afaceri bazate pe fluxurile de lucru din cadrul departamentelor de activitate (de exemplu, finanțe, resurse umane, inginerie, marketing și operațiuni), conectând sistemele și persoanele care le utilizează. Aplicațiile ERP bazate pe cloud sunt adesea integrate cu tehnologii de ultimă generație, cum ar fi Internet of Things (IoT), blockchain, AI, machine learning și asistenții digitali.
Pe scurt, o soluție ERP este un mijloc de integrare a persoanelor, proceselor și tehnologiilor dintr-o organizație modernă.
KEY FACTS
-
Date de afaceri
situații mai clare generate de informațiile în timp real extrase din rapoarte;
-
Costuri operaționale
scad mult prin procese de afaceri fluidizate și cele mai bune practici;
-
Colaborare
îmbunătățită prin partajarea datelor de către utilizatori pentru contracte, solicitări și comenzi de achiziționare;
-
Eficiență
îmbunătățită printr-o experiență comună a utilizatorilor din cadrul mai multor funcții de afaceri și procese de afaceri bine definite;
-
Consevență
crescută la nivelul infrastructurii, de la back-office la front-office, printr-o abordare comună a tuturor activităților de afaceri; -
Rate de adoptare de către utilizatori
mai ridicate printr-o experiență și un design comun pentru utilizatori; -
Riscuri
reduse prin intermediul integrității îmbunătățite a datelor și al controalelor financiare; -
Costuri
reduse pentru management și operații prin sisteme uniforme și integrate.

Când ai nevoie de soluție ERP?

Situația actuală
În lipsa informatizării, de la vânzări și până la producție este foarte greu de condus și controlat o afacere care crește, chiar și pentru taskuri simple cum ar fi un inventar periodic. Este din ce în ce mai importantă asigurarea unei bune comunicări, coordonare și control. Problemele apărute între aprovizionare, producție și vânzări sau incapacitatea de a accesa date importante afectează experiența clientului. Abilitatea de a aplica noi procese ale afacerii sau unele mai complexe este afectată de lipsa de flexibilitate a sistemului. Informațiile vitale nu sunt disponibile tuturor departamentelor care au nevoie de ele. Compania se bazează mult pe procesarea manuală a datelor și pe lucrul cu programe de calcul tabelar. Angajații, partenerii și distribuitorii nu pot accesa datele companiei prin internet și/sau prin intermediul dispozitivelor mobile.

Soluția oferită
Cu o platformă ERP informațiile vor fi întotdeauna corecte, reducându-se timpul pierdut cu reorganizarea cifrelor, care înainte erau extrase din sisteme diferite. Timpii se îmbunătățesc pe toata linia operațională. Întotdeauna se poate analiza cu atenție daca, ce, când sau cat trebuie comandat, in funcție de rotația dorita si de alte criterii. Sistemul ERP este capabil sa răspundă eficient provocărilor oricărui domeniu de activitate, oferind scalabilitate si permițând creșterea companiei.

Rezultatul obținut
Sistemele ERP reunesc o multitudine de procese de afaceri și permit fluxul de date între acestea. Prin colectarea datelor tranzacționale partajate ale unei organizații din mai multe surse, sistemele ERP elimină duplicarea datelor și oferă integritatea datelor printr-o singură sursă veridică. Se elimină administrarea mai multor baze de date. Utilizatorii au acces la informații într-o bază de date unică, gestionată de un server. Accesul utilizatorilor la baza de date este controlat de server, atât din punctul de vedere al autentificării, cât și al numărului de utilizatori prevăzut în licența de utilizare.