Ne aflăm în “era Cloud”? Se pare că da.
Primele idei despre ceea ce numim astăzi “Cloud computing” au apărut acum circa 70 de ani, iar termenul în sine a fost folosit pentru prima dată la jumătatea anilor ’90.
Primii pași serioși au fost făcuți la începutul anilor 2000, odată cu apariția și dezvoltarea tehnologiilor “as-a-Service”. Au urmat apoi 20 de ani în care Cloudul a crescut, a devenit mai sigur și mai accesibil, trecând de la stadiul de noutate interesantă la cel de tehnologie matură.
Tendințele pentru 2022 reflectă acest nou statut al serviciilor Cloud. Iată mai jos cele 3 trenduri pe care le vom urmări noi în acest an. Dacă ți se par interesante și ție, le poți distribui pe canalele tale de social media prin butoanele de la finalul articolului. Mulțumim!
Trendul 1: legătura strânsă între evoluția societății și Cloud
Suntem dependenți de Cloud? Nu în mod direct, pentru că e greu de crezut că există persoane care să se trezească în timpul nopții ca să își deschidă telefonul cu nerăbdarea de a intra “un pic” în Cloud.
Dar dacă îți place să te joci pe consolă, să vezi filme sau concerte online, dacă ai nevoie să dai continuu refresh feedului de social media, și câți dintre noi nu fac toate astea sau ceva similar?, răspunsul este “da, foarte mult din tot ce faci online depinde de Cloud”...
Un prim exemplu: Cloudul favorizează munca la distanță. Ceea ce părea la începutul lui 2020 o soluție temporară, adoptată de nevoie, se dovedește a avea un potențial enorm pentru business și puterea de a da naștere unor tendințe noi în piața de muncă.
Apoi, Cloudul face posibilă dezvoltarea accelerată a industriei de gaming online. Jocurile în cloud sunt în trend din cel puțin două motive: jucătorii nu mai trebuie să investească în resurse de stocare și procesare locale, iar companiile pot deveni mai profitabile, prin eliminarea pirateriei.
Și așa mai departe. Cloudul ajută sistemele de sănătate și băncile să evolueze în moduri care erau greu de imaginat până acum câțiva ani. Cloudul deschide noi și noi oportunități pentru schimbări care acum sunt încă la început, dar care se pot accelera de la o zi la alta: oare ce rol vor juca realitatea virtuală și realitatea augmentată în educație și medicină, de exemplu?
Cum am ajuns aici? Cloudul este un facilitator extraordinar. Un teren foarte fertil pe care ideile noi pot apărea și crește, devenind rapid accesibile la nivel de masă.
Îi putem spune “trendul decadei”, dar n-ar fi o surpriză să fie de fapt trendul secolului: Cloudul este peste tot. Și societatea începe să evolueze în pas cu el.
Trendul 2: Cloudul ajută Inteligența Artificială să își atingă mai rapid potențialul
Istoria Inteligenței Artificiale (IA) este una extrem de lungă și de întortocheată. Primele idei despre aparate construite de om și dotate tot de el cu inteligență au apărut încă din Antichitate, dar bazele cercetării științifice în acest domeniu au fost puse abia la jumătatea secolului trecut.
Intrarea în secolul 21 a fost de bun augur atât pentru Cloud, cât și pentru IA: dezvoltarea lor s-a accelerat puternic, în strânsă legătură cu utilitatea (și utilizarea!) lor într-un număr mereu mai mare de domenii.
Inteligența artificială există predominant în Cloud și îi folosește din ce în ce mai bine calitățile: puterea de procesare enormă disponibilă, de exemplu. Dacă pentru funcționarea unui filtru de Instagram, să zicem, nu este nevoie de resurse speciale, cu totul altfel stau lucrurile în privința sarcinilor pe care le primește IA în cercetarea medicală, în sectorul financiar-bancar sau în cel militar…
Cel mai la îndemână exemplu? Modul în care găsim și folosim zi de zi informația.
Ai găsit acest articol după ce ai căutat pe Google “trenduri Cloud 2022”? Ne bucurăm că îl citești: motorul de căutare al lui Google, folosind inteligență artificială și deep learning (“înțelegere aprofundată”), știe ce este relevant pentru tine.
Decizia de a-ți afișa acest rezultat este benefică pentru tine, pentru noi, dar și pentru IA în sine: acum ea știe ceva în plus despre tine și despre noi, și poate folosi aceste informații ca să ajute Google să livreze servicii și să creeze produse de tehnologie mai bune. Gândește-te apoi că același lucru se întâmplă cu un volum de căutări estimat la 5 miliarde PE ZI și cu o viteză care face ca afișarea rezultatelor să pară instantanee.
Toate acestea sunt posibile datorită modului în care Cloudul și Inteligența Artificială funcționează împreună.
Trendul 3: Cloud din ce în ce mai sigur
Securitatea Cloudului este una dintre tendințele descrise de noi în articolul publicat pe această temă anul trecut. Principalul motiv pentru care ne referim din nou la ea?
Cloudul “trăiește” altfel decât tehnologiile tradiționale. Evoluția lui este permanentă și fără întreruperi, iar asta pur și simplu obligă soluțiile de securitate să țină pasul. În plus, ritmul în care apar și se agravează riscurile este și el unul ridicat.
Ca să aibă succes, securitatea în Cloud trebuie să fie mereu mai bună, cu tot ce înseamnă ea: investiții, planificare, testare și capacitate de reacție la atacuri sau incidente.
Vom vedea în 2022 evoluții pe toate aceste planuri. Cele mai notabile la momentul în care publicăm articolul: cybersecurity mesh (așa cum este ea definită de Gartner în acest studiu), din ce în ce mai multă automatizare, aderarea la modelul “zero trust”.
În plus, două dintre tendințele deja confirmate în anii anteriori devin puncte permanente în discuțiile pe acest subiect. Prima este creșterea investițiilor în siguranța Cloudului (atât la furnizori, cât și la clienți). A doua, intensificarea educației specifice pentru angajații companiilor: în condițiile în care tehnologia de protecție avansează rapid, comportamentul utilizatorilor va rămâne pe termen lung principala sursă de riscuri cibernetice.
Ai vrea să afli ce servicii de Cloud poate folosi compania ta? Vino pe pagina dedicată serviciilor GTS Cloud: poți lăsa un mesaj cu datele tale și unul dintre specialiștii noștri te va contacta curând!