Jazz în centrul de date

Jazz în centrul de date

Am deschis centrul de date în 2007. Am început cu un spațiu de 116 metri pătrați și am ajuns la peste 800 în București și Cluj. Gestionarea centrului implică mulți colegi, de la oamenii tehnici cu care asigurăm activitățile de întreținere și operare la oamenii din echipa de vânzări cu care asigurăm relația cu clienții. Într-o zi normală de lucru, îndeplinim probabil sute de activități pentru ca gigabiții de informație să fie transferați, procesați și stocați. De când primim o nouă cerere, în patru ore toate instrumentele au fost acordate și suntem pregătiți de reprezentație.

Acțiuni complexe sunt coordonate prin toate echipele. La financiar aprobăm cheltuielile și emitem facturile, la management planificăm și punem în practică, la marketing îmbunătățim comunicarea și intrăm în dialog cu audiența noastră. Erwin Răducu, Team Leader-ul echipei de Data Center, este pulsul ideilor, oamenilor și activităților care trebuie sincronizate pentru ca toți să auzim aceeași linie melodică. Uneori se întâmplă să fim nevoiți să schimbăm ritmul cu care de abia ne obișnuiserăm.  

Erwin ține contactul între părțile care se mișcă repede în organizație – situații neprevăzute, cerințe specifice ale clienților, evenimente la limită, cu părțile mai calme, care pun în operă viziunea și cultura companiei. De exemplu, executarea unui plan de migrare înspre centrul nostru de date cu transport cu pază armată, totul într-o fereastră de două ore. Sau alimentarea unui rack cu 10kW, dublul celui pe care-l furnizăm în mod normal. Încercăm întotdeauna să fim flexibili pentru clienții noștri, să deviem de la partitura stabilită pentru a explora noi orizonturi.

Din 2007, studiul, exercițiul și disciplina lor ne-au făcut să menținem un uptime operațional de 100%. Chiar dacă ruperile de ritm încep să devină linia muzicală în sine, acest indicator este reprezentația perfectă spre care repetăm. Pentru a ne armoniza între noi, într-un poliritm creat de emailuri, telefoane și comenzi în console, ne luăm tempoul de la Erwin.

Ca în jazz, improvizația se clădește pe o structură exersată până în cele mai mici detalii între toți membrii echipei. Dificultatea improvizației constă în a echilibra rigorile cerute de o continuitate perfectă a activității, în condițiile introducerii unor elemente neprevăzute, gata oricând să introducă zgomot în ceea ce până atunci urmase traiectoria perfectă. Ascultăm ce se cere, dar urmăm o compoziție definită. Rolul lui Erwin este să conducă deciziile corecte pe termen scurt, considerând scopul pe termen lung.

Centrul de date se află într-un mediu în continuă schimbare – susținerea platformelor necesare pentru afaceri cu infrastructură și conectivitate. Conform unui studiu publicat de IDC în aprilie 2020, trei pătrimi din companiile determinate digital – cele care pot folosi pe scară largă procese digitale – și-au continuat sau suplimentat activitățile în primul trimestru al acestui an. Clienții noștri au nevoie atât de predictibilitate, cât și de elemente care să le distingă experiența cu noi, furnizându-le suportul pentru schimbările prin care trec.

Suntem în permanență prezenți în centrul de date cu ingineri dedicați și specializați, care monitorizează și intervin atunci când apare un eveniment neprevăzut. Repetiția duce la consistență și consecvență, care asigură stabilitatea unui uptime de 100%. Erwin vrea ca pentru orice situație să existe un proces pe care îl exersăm, iar când apare ceva nou se gândește „ce lucruri putem să îmbunătățim și ce lucruri putem să prevedem”.

Pentru noi, calitatea instrumentelor este esențială pentru sunetele perfecte. Precum saxofonul Yamaha al lui John Coltrane sau tobele Ludwig ale lui Buddy Rich, ne bazăm doar pe cei mai buni producători de echipamente pentru centrul de date – de la răcire și electricitate la putere de calcul și conectivitate.

Ne disciplinează înspre performanță, chiar dacă disciplina presupune uneori rutină, obstacole și inconfortabil. Uneori lucrăm cu mănuși și măști de protecție, uneori stăm separați de o cameră-tampon pentru a nu ne întâlni în ture, uneori ne trezim noaptea să răspundem la un incident. Disciplina este structura pe care putem să alegem libertatea unui ton în plus sau în minus. Ne dă încredere că ce am repetat timp de treisprezece ani ne ajută să improvizăm.

Cu o rutină bine stabilită, în care îți rezervi timp pentru a te relaxa, pentru a face sport, dar și pentru a munci, poți trece fără o mare dificultate chiar și prin perioadele aglomerate”. – Erwin Răducu, Team Leader Data Center, GTS Telecom.

Înscrie-te la Newsletter

Salut, cu ce te putem ajuta?
Chat

GTS Customer Support

Salut, cu ce te putem ajuta?