Ce este IaaS: ghid complet despre Infrastructure as a Service

Ce este IaaS: ghid complet despre Infrastructure as a Service

Cum este definit și cum a apărut IaaS? Ce a însemnat apariția IaaS pentru mediul de business? Ce beneficii au pentru companii utilizările IaaS? Iată mai jos principalele elemente care te vor ajuta să înțelegi relevanța IaaS pentru businessul vostru.
 

Ce este IaaS?

O definiție completă a IaaS trebuie să înceapă cu puțină istorie a categoriei “as a Service”.

Prima decadă a secolului 21 a fost perioada în care au apărut primele servicii digitale. Nașterea și apoi dezvoltarea lor au fost favorizate de doi factori: răspândirea din ce în ce mai largă a conexiunilor la internet, respectiv vitezele de transfer din ce în ce mai mari.

Businessurile puteau acum să renunțe la aplicațiile instalate local și să le înlocuiască cu software-ul folosit în Cloud, pe bază de abonament. Apăruse SaaS: Software as a Service.

Citește mai mult: Migrarea în Cloud: 3 aspecte pe care trebuie să le iei în calcul

Popularitatea crescândă a SaaS a creat cerere pentru resurse care să susțină acest tip de servicii: harware dedicat și software pentru administrarea lui.

Astfel a apărut IaaS: Infrastructure as a Service. Un serviciu Cloud prin care clientul folosește și plătește resursele (puterea de calcul, capacitatea de stocare, rețeaua etc.) doar când și cât are nevoie.
 

Cum funcționează IaaS?

Explicația modului în care funcționează IaaS vine chiar din nume și cu siguranță vei recunoaște asemănarea cu categoriile SaaS și PaaS.

Prin utilizarea IaaS primești acces la o infrastructură (fizică sau virtuală) care aparține furnizorului, compania ta plătind doar pentru folosirea ei, în funcție de resursele consumate.
 

IaaS: Principalele avantaje pentru companii

IaaS te poate ajuta să renunți la multe dintre resursele harware pe care compania ta le folosește on-premise, dar decizia aceasta depinde de mulți alți factori: domeniul în care activați, modelul de business, planurile pe termen lung și așa mai departe.

Ca să îți faci o idee despre ce ar putea reprezenta această trecere, iată mai jos 3 avantaje pe care utilizarea IaaS le poate aduce companiilor.

Avantaj IaaS: flexibilitatea

La 2 ani de la debutul pandemiei de Covid-19, tot ce am văzut că s-a întâmplat în lumea de business confirmă ceea ce noi, în lumea tehnologiei, știam de mult timp: ca să fie cu adevărat stabilă, o companie trebuie să se poată mișca rapid.

Sigur că o provocare atât dramatică precum o pandemie nu apare prea des, dar succesul oricărui business se naște din capacitatea de a răspunde schimbărilor care apar zi de zi.

IaaS te poate ajuta să ai o companie mai agilă din mai multe puncte de vedere. Lista de avantaje ale IaaS este lungă, iată mai jos doar câteva exemple.

Scalabilitatea dinamică a acestui model vă poate ajuta să țineți pasul cu piața, ajustând cheltuielile în funcție de cât de profitabilă este fiecare perioadă din an, de exemplu.<.p>

Apoi, puterea suplimentară de procesare a informațiilor, disponibilă exact atunci când este nevoie de ea, poate însemna decizii de business mai rapide și mai bune.

De asemenea, față de soluția veche, a infrastructurii on-premise, IaaS poate crește și descrește odată cu schimbările în dimensiunile echipei. Aspect cu atât mai relevant astăzi, când pare că ne aflăm într-o nouă etapă a relației între oameni și joburi...

Avantaj IaaS: costul

Reducerea costurilor este principalul avantaj al IaaS? Greu de spus, pentru că depinde de fiecare companie… Dar un lucru este clar: modul în care funcționează businessurile peste tot în lume și în orice domeniu favorizează inovațiile care ajută finanțele companiei.

Cum face asta IaaS? În primul rând prin scalabilitate: ca și în cazul “categoriilor-surori” SaaS și PaaS, costul IaaS este dat de cât și ce anume folosești.

Apoi, IaaS ajută compania să fie mai concentrată pe propriul ei obiect de activitate. Renunțarea la infrastructura on-premise pune la dispoziția managementului resurse financiare și umane care pot fi direcționate către, de exemplu, dezvoltarea și marketingul produselor sau serviciilor proprii.

Importantă este și reducerea complexității operaționale și financiare. Utilizarea IaaS înseamnă că se reduc mult sumele cheltuite pe achizițiile și activitățile IT: furnizorul de IaaS deține echipamentele și software-ul, face configurația și apoi update-urile necesare, plus intervențiile când e nevoie de ele. În plus, plata serviciilor IaaS este o cheltuială operațională, nu una de capital.

Avantaj IaaS: siguranța

Siguranța datelor cu care lucrează compania nu mai este de multă vreme doar un obiectiv al departamentului IT, devenind unul dintre ingredientele principale ale succesului în business. O strategie de cybersecurity bine gândită și implementată este unul dintre cele mai solide avantaje pe care le poate avea o companie astăzi.

Utilizarea IaaS este și din acest punct de vedere un pas în direcția bună.

Infrastructura pe care o veți folosi “as a Service” se află în centre de date concepute, construite și administrate pentru maximum de protecție împotriva oricărui tip de risc.

Aveți mai multe puncte de lucru sau o echipă care lucrează în principal remote? Datele și aplicațiile voastre se află în același loc și sunt protejate și disponibile permanent. În plus, IaaS este o soluție excelentă pentru planuri de Disaster Recovery și Business Continuity unitare la nivelul întregii companii.

Dacă businessul vostru trebuie să se conformeze unor reglementări specifice, poți alege o soluție care vină cu autorizațiile și certificările necesare. Un exemplu ar fi chiar Centrele de Date GTS, despre care poți citi aici.
 

Importanța IaaS pentru afaceri

Evoluțiile tehnologice ale ultimelor trei decenii fac din ce în ce mai mulți analiști să spună că trăim “cea de-a patra revoluție industrială”. O epocă de schimbări majore și rapide în modul în care apar și funcționează businessurile, schimbări care influențează accentuat întreaga societate.

IaaS este, alături de SaaS și PaaS, unul dintre elementele importante ale acestei transformări. Categoria din care fac parte cele 3 tipuri de servicii are chiar nume propriu, XaaS (adică “Anything as a Service”), și se referă la tot ce poate fi folosit de către client prin intermediul unei conexiuni digitale, plata fiind făcută în funcție de consum.

Din ce în ce mai multe businessuri s-au adaptat sau sunt gândite din start pentru acest model de funcționare. Iar transformarea este deja vizibilă: educația, știința, divertismentul, medicina, transporturile - toate seamănă din ce în ce mai puțin cu variantele lor de acum 30 sau 40 de ani.

În orice domeniu ar activa compania ta, cel mai probabil este că IaaS este sau va fi foarte curând relevant sau chiar esențial și pentru voi.
 

Cum poate fi utilizat IaaS?

Modurile în care poate fi util IaaS depind mult de domeniul în care activați și de strategia voastră de business, dar iată câteva utilizări cu valoare de exemplu.

Pentru dezvoltatorii de software, IaaS înseamnă scalabilitate a resurselor și siguranță.

Pentru companiile care folosesc cantități însemnate de date, IaaS aduce acces la putere de calcul imposibil de atins prin resursele disponibile local.

Businessurile sau autoritățile din domenii care folosesc date personale au în IaaS o soluție de stocare testată și autorizată conform cerințelor legale.

Pentru domeniul comerțului electronic, sau pentru orice tip de site sau aplicație care se confruntă cu fluctuații mari de trafic, IaaS poate fi soluția de hosting care să reziste și celor mai mari creșteri.

GTS furnizează soluții de infrastructură Cloud complete, înțelegând nevoile de ținere a costurilor sub control, dar și de aliniere la capabilitățile existente care susțin afacerile digitale.

  • Virtual Hosting Environment asigură acces la resurse de calcul semnificative, într-o manieră "pay-as-you-go"
  • Virtual Private Server este o soluție simplă de gestionat, care furnizează un mediu complet independent
  • Dedicated Storage este o soluție administrată pentru accesarea și stocarea datelor, pentru orice tip de conectivitate

Dacă vrei să afli cum utilizarea IaaS îți poate ajuta compania, lasă-ne un mesaj aici și te sunăm noi!

Înscrie-te la Newsletter

Salut, cu ce te putem ajuta?
Chat

GTS Customer Support

Salut, cu ce te putem ajuta?