Cloud Computing: ce este și care sunt avantajele acestei tehnologii?

Cloud Computing: ce este și care sunt avantajele acestei tehnologii?

Cloud Computing: definiție, elemente caracteristice și tipuri. Avantajele acestei tehnologii. Pe scurt despre SaaS, PaaS și IaaS.
 

Ce este Cloud Computingul?

Această întrebare a rămas de actualitate chiar și la peste 20 de ani de la primul pas făcut de mai vechiul concept de Cloud către primele servicii digitale: apariția tehnologiilor “as-a-Service”. Mai mult chiar, atenția acordată acestui subiect este în creștere.

Motivul? Evoluția Cloud Computingului aduce schimbări din ce în ce mai importante în viețile profesionale și personale ale unui număr din ce în ce mai mare de oameni.

Cea mai simplă explicație a Cloud Computingului este dată chiar de numele acestui tip de servicii. Așa cum un nor (“cloud”), aflat undeva la înălțime, este vizibil din foarte multe locuri în același timp, la fel și serverele aflate în același loc (nu în nori, ci în centre de date...) pot fi folosite de mai mulți utilizatori simultan.

Intrăm în detalii concrete mai jos, dar dacă ar fi să te oprești din citit în acest punct, poți ține minte această definiție a Cloud Computingului: folosirea prin acces la distanță și pe modelul “plătești cât consumi” a unor resurse hardware și software deținute de furnizor, nu de compania ta.
 

Cloud Computing: elemente de bază

Cloud Computingul este caracterizat prin câteva elemente care îl diferențiază de soluțiile on-premise și de care, mai ales, depinde calitatea acestui tip de servicii.

În primul rând, accesul la resurse se poate face din orice loc în care utilizatorii din compania ta se pot conecta la internet. Serverele nu se mai află într-un “data room” la sediul vostru, ci în centrele de date ale furnizorului.

Apoi, folosirea serviciilor se face on-demand, iar costul este dat în principal de tipul și volumul de resurse utilizate. Nu mai dețineți o infrastructură locală complexă, ci plătiți un serviciu.

Extrem de importantă este și flexibilitatea sistemului creat de furnizor. Serviciile GTS de Cloud Computing, de exemplu, sunt concepute și administrate așa încât să vă poată oferi putere de calcul care crește odată cu businessul vostru. Gradul de scalabilitate și viteza de adaptare fac din Cloud Computing o soluție care este pur și simplu într-o altă clasă. Vei putea uita de eforturile logistice și financiare cerute de orice schimbare în configurația serverelor deținute on-premise...

Citește și: GTS Telecom, castigă pentru Suita de servicii GTS Cloud premiul “Cel mai bun serviciu cloud pentru piețe orizontale”, acordat de către EuroCloud Europe.
 

Tipuri de Cloud Computing

Citești acest articol ca să te informezi despre trecerea companiei tale în Cloud? Atunci ai nevoie să știi și că există mai multe variante de Cloud Computing.

Toate resursele unui Cloud Public sunt deținute și administrate de furnizor, clienții folosindu-le în comun. Evident, accesul la resurse și date este separat pentru fiecare client.

În funcție de cerințe, Cloudul Public poate fi oferit ca pachet fix (același consum și preț lună de lună) sau dinamic. Soluția GTS de Cloud Public îți oferă un mediu de calcul foarte scalabil, care poate acoperi toate tipurile de aplicații de business relevante pentru client.

Cloud Privat

Într-un Cloud Privat, folosești resurse dedicate și exclusive, accesibile atât prin internet, cât și prin rețeaua voastră privată. Cloudul Privat este soluția care răspunde cel mai bine unor nevoi previzibile și bine definite sau unor cerințe speciale de securitate a datelor. Poți găsi explicații mai pe larg în pagina serviciilor noastre de Cloud Privat.

Cloud Hibrid

Varianta hibridă este o combinație între un Cloud Public și un Cloud Privat. Ea poate include și unul sau mai multe servere deținute de client la sediul propriu.

Cloudul Hibrid este în general văzut ca soluție relevantă pentru companiile care au atât nevoie de scalabilitatea unui Cloud Public, cât și controlul asupra datelor dat de Cloudul Privat sau de data roomul propriu. Puteți opta pentru un Cloud Hibrid și dacă vreți să treceți la servicii de Cloud Public, dar ați făcut recent o investiție majoră în resurse IT proprii și ea nu este încă amortizată.

Multi-Cloud

Mai multe servicii de Cloud Computing de același fel formează un Multi-Cloud. Dacă sunt combinate între ele și variante diferite (Public, Privat, Hibrid), atunci avem un Multi-Cloud Hibrid.

O astfel de arhitectură servește cel mai bine companiile care au departamente sau activități ale căror nevoi de stocare și calcul diferă între ele.
 

Cloud Computing: Principalele avantaje

Trecerea la Cloud Computing poate însemna pentru compania ta și alte avantaje, nu doar cele de mai jos. Lista este foarte subiectivă, depinde de particularitățile businessului vostru și se poate schimba în timp, odată cu piața în care activați și cu evoluția acestei categorii de servicii.

Cloud Computingul este o soluție mai solidă

Oricât de bine ar fi concepută o soluție on-premise, ea nu poate fi comparată cu centrele de date moderne, construite și administrate conform unor standarde internaționale foarte stricte. În plus, concentrarea cea mai mare de experți în siguranța Cloud Computingului este, cum altfel?, în companiile specializate în acest tip de servicii.

Disponibilitatea operațională foarte mare, garantată prin SLA, și posibilitatea de a combina Cloudul cu servicii avansate de securitate cibernetică sunt argumente puternice pentru plusul de siguranță de care poate beneficia compania ta prin trecerea la Cloud Computing.

Performanța Cloud Computingului este superioară

Pe lângă siguranță, resursele IT moderne trebuie să aducă un tip de performanță caracteristic evoluției rapide a lumii de business: capacități (de calcul sau stocare) care să poată crește sau descrește la cerere și foarte rapid.

Planificarea achizițiilor de resurse proprii este o activitate costisitoare și destul de riscantă. Cea mai mică nepotrivire cu situația din momentul în care veți folosi respectivele resurse poate duce fie la un cost nejustificat (ați cumpărat prea multe echipamente, de exemplu), fie la o pierdere de oportunități (echipamentele achiziționate nu au făcut față cererii).

O soluție de Cloud Computing bine aleasă te ferește de astfel de emoții.

Cloud Computingul înseamnă optimizare financiară

Lumea IT se mișcă repede. Noutățile apar continuu și ceea ce e relevant și performant astăzi poate deveni în scurt timp o piedică în calea succesului companiei voastre... Motivul? Oricâtă deschidere ați avea să investiți în echipamente, software și oameni, există permanent riscul ca un competitor să aibă la dispoziție un server mai puternic, un soft mai actual, o echipă mai competentă.

Cloud Computingul îți asigură maximum de calitate la cel mai bun preț. Veți folosi tot ce este mai actual, plătind doar utilizarea resurselor respective.
 

Servicii de Cloud Computing

Folosești Cloud Computing oricând folosești unul dintre aceste trei tipuri de servicii: SaaS, IaaS, Paas. Denumirile explică diferența între ele și vechile soluții: “as-a-Service” înseamnă că resurse altădată disponibile doar local sunt acum accesibile la distanță și plătite nu ca produs, ci ca serviciu.

SaaS

Saas (Software-as-a-Service) definește folosirea unor aplicațiilor găzduite pe serverele furnizorului de Cloud. Accesul utilizatorului se face prin internet, plata este de tip abonament, iar update-urile sunt automate. În plus, numărul de utilizatori poate fi crescut sau scăzut rapid, în funcție de nevoi.

PaaS

Cea mai specializată dintre cele 3 variante de Cloud Computing, PaaS (Platform-as-a-Service) este soluția prin care dezvoltatorii de software pot crea aplicații folosind doar resurse plătite ca serviciu, pe care le accesează printr-un browser web.

IaaS

IaaS (Infrastructure-as-a-Service) dă acces clientului la resurse hardware și la softul pentru administrarea lor: servere fizice sau virtuale, sisteme de operare, rețele sau Cloud storage.

Ca și pentru SaaS și PaaS, resursele aparțin furnizorului, iar clientul folosește ce, cât și când are nevoie.
 

Cum vă poate ajuta GTS Telecom cu migrarea fluxurilor de lucru în cloud

Vrei să afli ce soluții Cloud Computing s-ar potrivi pentru compania ta? Poți intra chiar acum pe pagina dedicată serviciilor de Cloud Computing GTS: lasă un mesaj aici și unul dintre colegii noștri te va contacta curând!

Înscrie-te la Newsletter

Salut, cu ce te putem ajuta?
Chat

GTS Customer Support

Salut, cu ce te putem ajuta?