2021: tendințe în securitatea cibernetică

2021: tendințe în securitatea cibernetică

2021: tendințe în securitatea cibernetică

Trendurile în securitatea cibernetică pentru 2021 reflectă în foarte mare parte felul în care a arătat anul 2020 pentru lumea de business.

Principala provocare: folosită doar punctual înainte de declanșarea pandemiei de Covid-19, munca de la distanță s-a generalizat peste noapte. Prea puține companii erau pregătite pentru o schimbare de această magnitudine…

Chiar dacă între timp ne-am obișnuit cu acest mod de lucru, perioada de adaptare este departe de a se fi încheiat. Pentru echipele interne IT și furnizorii de soluții de securitate cibernetică, 2021 va fi un 2020 ceva mai predictibil, dar și mai intens. Iar mediul de business simte deja asta: 68% dintre oamenii de afaceri își mărturisesc îngrijorarea că riscurile de cybersecurity vor continua să crească, conform acestui studiu.

 

Atacuri cibernetice mai dese, țintind vulnerabilitățile specifice work-from-home

Munca de acasă a desființat nu doar granițele între timpul “de birou” și cel personal, dar și pe cele dintre comunicarea de business (cu procedurile, instrumentele și soluțiile de securitate aferente) și cea personală.

Oamenii își folosesc terminalele personale și rețelele WiFi de acasă. Documentele și informațiile sunt transmise inclusiv de pe adresele de e-mail personale. Stocarea, transferul și colaborarea se fac prin conturile personale de cloud.

2020 a fost deja martorul unei creșteri alarmante a atacurilor direcționate către vulnerabilitățile generate de aceste comportamente. 2021 dă semne că lucrurile vor merge chiar mai rău…

Întrebarea este: se vor adapta companiile și specialiștii în securitate cibernetică îndeajuns de repede cât să țină sub control această situație?

 

Crește nevoia de soluții moderne pentru endpoint protection

Rețeaua “de companie” și-a schimbat, probabil pentru totdeauna, forma.

De acum încolo, mai multe terminale vor funcționa în afara sediului decât în interiorul lui. Dorința angajaților de a-și folosi propriile dispozitive (deja manifestată sub forma lui “bring-your-own-device”) va pune o și mai mare presiune pe specialiștii responsabili de endpoint security. Va fi din ce în ce mai greu pentru echipele IT să aibă vizibilitatea necesară asupra dispozitivelor conectate.

Două mari provocări se nasc din această situație. Fiecare dispozitiv care se conectează la rețeaua companiei trebuie să fie protejat cel puțin la fel de bine ca rețeaua în sine. Și fiecare utilizator trebuie să fie permanent conștient de importanța fiecărui gest al său pentru securitatea cibernetică a dispozitivului său și a datelor cu care lucrează.

Soluția? Planuri de securitate endpoint create special pentru terminalele mobile, luând în calcul tipurile de atacuri specifice și nevoia de analiză a comportamentului utilizatorilor.

 

Securitatea cibernetică capătă un rol central în strategia de business

Pe lângă competiția economică mult îngreunată de pandemia de Covid-19, businessurile din foarte multe domenii au acum de dus și o luptă mai dură pentru siguranța datelor cu care lucrează. Iar ca să te poți opune cu succes unui pericol din ce în ce mai mare, trebuie să fii din ce în ce mai puternic, mai rapid și să ai arme din ce în ce mai bune.

Ne așteptăm să crească bugetele alocate acestui sector și să fie din ce în ce mai folosite tehnologiile de securitate next-generation, cum ar fi roboții și Inteligența Artificială. Dar calitatea rezultatelor obținute depinde înainte de toate de regândirea strategică a securității cibernetice.

Conform previziunilor IDC, până la finalul lui 2021, o organizație care se concentrează pe adaptabilitate și mărirea rezilienței digitale va fi capabilă de reacții cu 50% mai rapide decât una care își propune doar să își mențină nivelul actual de reziliență de business și IT.

Dacă ai găsit acest articol căutând soluții de securitate cibernetică pe măsură provocărilor anului 2021, citește și despre soluțiile GTS Cyber Security!

Înscrie-te la Newsletter

Salut, cu ce te putem ajuta?
Chat

GTS Customer Support

Salut, cu ce te putem ajuta?