Transformarea digitală în România: unde suntem?

Transformarea digitală în România: unde suntem?

Transformarea digitală a României este pentru noi un subiect important din mai multe motive.

Ca specialiști în servicii IT&C bazate pe tehnologii de ultimă generație, unul dintre obiectivele noastre este să creăm cele mai bune condiții pentru ca societatea și companiile românești să beneficieze de tot ce înseamnă digitalizare.

La nivel personal, ne dorim și noi, la unison cu majoritatea oamenilor care trăiesc în această țară, ca totul să funcționeze mai simplu, mai rapid, mai sigur: autoritățile publice, sistemul de sănătate, educația, transporturile, cumpărăturile, petrecerea timpului liber și așa mai departe.

 

Unde este România pe acest drum? Încă departe de ce ne dorim…

Digital Economy and Society Index (DESI) este un index calculat anual de Comisia Europeană, pe baza unor date colectate în anul anterior despre performanța digitală a țărilor Uniunii Europene, și care creează un clasament al țărilor UE. Sunt luate în calcul: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea serviciilor de Internet, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale.

Studiul publicat în 2020 spune că România este pe locul 5 în UE la conectivitate și la numărul de absolvenți de studii superioare în IT&C, dar că aproape 20% dintre români nu au folosit niciodată internetul și mai puțin de 33% au competențe digitale de bază. Suntem pe ultimul loc în ce privește serviciile publice digitale.

În clasamentul DESI 2020, România este pe locul 26 din 28 (un progres, după ce în 2019 am fost pe 27 din 28, iar în 2018 eram pe ultimul loc…)

Transfomarea digitală este văzută de multe ori doar prin prisma tehnologiei și a performanțelor ei. În realitate, însă, este vorba în primul rând despre oameni. Am văzut asta în fiecare zi din cei 28 de ani de când există GTS: oamenii creează tehnologia, ei o pun la treabă și, atunci când este nevoie de ceva mai bun, o reinventează. Însăși existența tehnologiei este legată de nevoile și aspirațiile oamenilor.

Transfomarea digitală a României ține de fiecare dintre noi. Iar rezultatele, după cum o arată și datele din clasamentul DESI, nu vin niciodată pe segmente: ne putem mândri cu răspândirea conexiunilor broadband și cu excelentele facultăți de specialitate, când mai avem atât de multe de făcut pentru digitalizarea serviciilor publice și a educației?…

Un drum atât de lung și de complicat cum este cel al transformării digitale la nivel de țară se parcurge … ca orice drum, adică pas după pas. Dar viteza cu care mergi este dată de viziunea de ansamblu, de voința întregii societăți de a-și duce relația cu tehnologia la nivelul următor.

GTS este parte a acestui efort din 1993, adică înainte chiar de apariția conceptului de transformare digitală. Creăm și livrăm soluții care ajută la dezvoltarea mediului de business și care, prin calitatea lor și rezultatele aduse, sunt dovezi clare că societatea în întregul ei poate și trebuie să se bucure mai mult și mai curând de toate beneficiile digitalizării.

Citește mai multe despre noi aici și dă-ne un semn dacă vrei să discutăm despre cum îți poți ajuta compania sau instituția publică în care lucrezi să contribuie mai activ la transformarea digitală a României.

Înscrie-te la Newsletter

Salut, cu ce te putem ajuta?
Chat

GTS Customer Support

Salut, cu ce te putem ajuta?