Cum îți alegi centrul de date? 3 aspecte esențiale.

Cum îți alegi centrul de date? 3 aspecte esențiale.

Importanța tehnologiei și a datelor pentru companii crește pe zi ce trece. În 1993, anul în care am pornit noi la drum, o firmă care folosea computere și avea acces la internet era considerată modernă, poate chiar avangardistă.

Lucrurile s-au schimbat într-un ritm din ce în ce mai rapid, iar pandemia de Covid-19 a scos și mai mult în evidență ceea ce era deja clar: supraviețuirea și succesul companiilor depind de folosirea eficientă a tehnologiilor de ultimă oră.

Rolul unui centru de date? Să asigure stabilitatea și siguranța fără de care relația businessurilor cu tehnologia devine nu doar ineficientă, ci chiar dăunătoare.

Alegerea centrului de date care va deservi cel mai bine compania ta și obiectivele ei este o decizie complexă. Iată mai jos care sunt cele 3 mari aspecte cu care ar trebui să începi analiza variantelor disponibile, ca să îți crești șansele de a face pasul în direcția bună.

Cum este conceput și construit centrul de date?

Siguranță. Siguranță. Siguranță. Asta cauți când decizi să renunți la “camera serverelor” din sediul firmei și începi să lucrezi cu o companie specializată: siguranță pentru datele și comunicațiile companiei tale.

În lumea modernă IT&C, siguranța se obține nu “văzând și făcând”, ci este urmărită încă din faza de concepție. Un centru de date bun este un centru de date gândit și construit pentru maximum de fiabilitate în orice condiții.

Penele de curent, de exemplu, pot apărea oricând. Un centru de date bine gândit ia în calcul încă din start cea mai rea variantă și este permanent pregătit să reziste pe perioadă îndelungată alimentând din surse proprii atât echipamentele, cât și sistemele de răcire.

Protecția la incendiu este un alt element-cheie: un centru de date modern folosește sisteme moderne și eficiente de detecție și de stingere cu gaz inert.

Și, pentru că suntem în România, nu trebuie să uiți de cutremure. Chiar dacă statistic reprezintă un risc mai puțin probabil decât cele legate de electricitate sau foc, un cutremur puternic poate pune probleme foarte serioase. O sursă de încredere în alegerea pe care o faci ar fi existența, pe o placă tectonică diferită, a unui al doilea centru de date al aceleiași companii.

Cum sunt oamenii cu care vei lucra?

Vom ajunge să folosim centre de date complet automatizate, în care totul să fie făcut de AI și de roboți? E posibil, e chiar probabil, dar … încă nu suntem acolo.

Fără o echipă competentă și dedicată care să se ocupe de el permanent, cel mai bine gândit și amenajat centru de date rămâne doar o clădire plină de echipamente scumpe.

Când discuți despre centrul de date, întreabă și despre echipa la care poți apela la nevoie. Sunt oameni cu experiență în centre de date și servicii Cloud? Sunt disponibili și dispuși să te ajute 24/7? Vei putea primi lămurirea sau soluția de la primul om cu care vorbești? Vei fi contactat de acești specialiști în momentul în care au detectat o situație despre care este necesar să afli rapid?

Nu în ultimul rând, întreabă despre echipa de control al accesului. Sistemele CCTV și controlul biometric al accesului sunt deja în standardul domeniului, dar paza umană permanentă te asigură că intervenția în cazul unei încercări de efracție este rapidă și precisă.

Cine este compania care deține centrul de date?

Domeniul IT&C este unul în continuă schimbare, mereu apar lucruri noi, deci ce relevanță ar mai avea experiența și viziunea companiilor?…

Realitatea este că nimic din ce este nou în industria noastră nu apare independent de cele ce existau deja. Evoluția este continuă, nu în salturi, și cu cât ești parte de mai multă vreme din ea, cu atât ai mai multe șanse ca viziunea și deciziile actuale să fie relevante pentru viitor.

Centrele de date sunt soluții extrem de complexe, de la concepție și construcție la administrare și integrare. Nu oricine poate pune pe piață un centru de date cu siguranța și fiabilitatea certificate conform standardelor internaționale, relevant pentru companii din toate domeniile și de toate dimensiunile.

Este nevoie de multă experiență, de forță financiară și de un mod de gândire care să poată face rapid legătura între progresul tehnologic și nevoile lumii de business.

Nu ezita să faci pasul către folosirea serviciilor unui centru de date, dar fă-l după ce te-ai informat temeinic!

Vrei să afli și despre cele 2 centre de date GTS? Pagina dedicată lor este aici.

Înscrie-te la Newsletter

Salut, cu ce te putem ajuta?
Chat

GTS Customer Support

Salut, cu ce te putem ajuta?