Sorin Drăghici, GTS Telecom: Soluțiile cloud au permis o evoluție semnificativă în domeniul securității cibernetice

Sorin Drăghici, GTS Telecom: Soluțiile cloud au permis o evoluție semnificativă în domeniul securității cibernetice

Numărul companiilor din România care au implementat în ultimii ani proiecte de digitalizare a crescut exponențial. În paralel, a crescut și interesul pentru servicii de securitate a datelor. Sorin Drăghici, director comercial GTS Telecom, arată că securitatea cibernetică a fost considerabil îmbunătățită de noile soluții cloud. Investițiile în sisteme și tehnologii sigure permit protejarea afacerilor în perioade riscante și în medii de lucru diverse.

GTS Telecom este unul dintre cei mai experimentați furnizori de servicii IT&C din România, cu o activitate de peste 30 de ani în domeniu, care a permis unui număr impresionant de companii autohtone dezvoltarea rapidă și accesarea de noi piețe. În ultimii ani, GTS Telecom și-a dezvoltat puternic oferta din domeniul soluțiilor cloud. Am dorit să aflăm de la Sorin Drăghici, director comercial GTS Telecom, cum poate cloudul să susțină securitatea datelor și a sistemelor de operare în mediul de business.

Evoluție galopantă a atacurilor cibernetice

Observați o evoluție a cererii de servicii de securitate? Sunt interesate companiile din România de aceste soluții?

Sorin Drăghici: Cred că gradul de conștientizare în legătură cu riscurile unor atacuri cibernetice începe să fie destul de ridicat, inclusiv în România. Companiile adoptă o politică preventivă pentru a evita furtul de date, probleme de GDPR, sau pentru gestionarea unor situații cum sunt dezastrele naturale. În acest sens, înregistrăm o cerere din ce în ce mai mare de servicii care permit restaurarea rapidă a serviciilor în urma unui eveniment nedorit. Atacurile cibernetice au crescut foarte mult în România și în lume, în ultimii ani – o cercetare Check Point Research indica un avans de 38% doar în 2022. Mediile de lucru s-au diversificat și a crescut volumul de date produs. Companiile sunt azi nevoite, mai mult ca oricând, să apeleze la sisteme viabile, care să îmbunătățească securitatea IT prin mecanisme de prevenție, identificare și restaurare, într-o manieră adaptată, personalizată și ușor de utilizat.

Cloudul, mediul preferat pentru stocarea și protejarea datelor

Care sunt cele mai solicitate servicii de securitate?

Sorin Drăghici: Majoritatea partenerilor au optat pentru instrumente care facilitează gestionarea datelor în cloud. Acesta este un mediu care a înregistrat o evoluție remarcabilă și, odată cu el, au evoluat și soluțiile de securitate cibernetică. Dintre soluțiile de securitate în cloud cele mai solicitate amintesc Disaster recovery, Anti DDoS, Servicii de back-up, Firewall, Network Security, Multi factor authentification, antivirus, Web application firewall sau cele care gestionează identitatea, premisiunile de acces în rețea. Aceste soluții acoperă nevoia de protejare a informațiilor și traficului de internet, precum și accea de replicare și recuperare a datelor în timp record.

Ofertă diversificată

Cât de accesibile sunt aceste soluții pentru companii?

Sorin Drăghici: Oferta GTS Telecom este variată și poate acomoda nevoile fiecărui tip de business. Consultanții noștri îi ajută pe clienții interesați sa gasească arhitectura tehnică necesară companiei lor. Una dintre cele mai eficace soluții de securitate cibernetică este Firewall as a Service (FWaaS), un FortiGate multi-tenant. Acesta asigură monitorizarea și protecția traficului de internet al companiilor, oferind securitate maximă împotriva atacurilor cibernetice. Companiile care au optat pentru acest serviciu primesc acces la o platformă flexibilă, de înaltă calitate, care gestionează datele și traficul din surse multiple, fără a fi nevoie de investiții în resurse suplimentare. În acest mod, angajații companiilor beneficiază de conectare automată la infrastructura internă a companiei, indiferent de locația din care activează.

Companiile nu își mai permit azi blocaje operaționale

Cât de facilă este recuperarea datelor în cazul unui incident de securitate sau a unui dezastru natural?

Sorin Drăghici: Încep prin a sublinia că volumul de date a crescut considerabil în ultimii ani. Valoarea datelor în companii este una substanțială. Pentru companii contează enorm să-și poată recupera datele cât mai rapid și integral, pentru continuitatea operațională și evitarea unor riscuri comerciale considerabile. Accesul permanent la date, chiar și când sunt stocate în locații diferite, contează, mai ales pentru proiectele de lucru în echipe. Serviciul Backup as a Service (BaaS), oferă un sistem integrat care acoperă backup-ul rapid, asigurând recuperarea facilă a datelor în cazul unor atacuri sau dezastre. Serviciul contribuie la optimizarea costurilor, putând fi personalizat conform politicilor și nevoilor fiecărei companii. GTS poate asigura astfel o soluție completă care conține și storage pentru back-upuri.

Ați menționat și riscul unor dezastre naturale. Cum pot fi protejate datele în acest caz?

Sorin Drăghici: Paleta de servicii de securitate GTS este completată de soluția Disaster Recovery as a Service (DRaaS),o variantă optimă în cloud, care permite restaurarea datelor și infrastructurilor și reluarea rapidă a activității – serviciu completat de soluțiile BaaS (Back up As a Service) si Storage. Pachetul este construit pentru a face față oricărui scenariu de replicare în cazul serverelor fizice sau virtuale, cu timp minim de răspuns. În momente critice, reluarea rapidă a activității este prioritară, împreună cu stabilirea în prealabil a politicilor de prevenție. Disaster Recovery as a Service este adaptat pentru acoperirea unui scenariu complet de răspuns și restructurare.

GTS Telecom este de peste 30 de ani unul dintre principalii furnizori de servicii IT&C din România, cu un portofoliu vast de tehnologii de ultimă generație și o echipă de suport formată din ingineri specializați, disponibili 24/7, în fiecare zi a anului. Compania pune la dispoziția clienților un portofoliu extins de servicii naționale și internaționale, tip Cloud, colocare, backup și Disaster-Recovery în centrele de date proprii din București și Cluj, servicii de date, voce, acces internet și anti-DDoS. Compania administrează o rețea extinsă de Ethernet și MPLS, bazată pe o infrastructură solidă de fibră optică. Pentru mai multe detalii despre soluțiile de IT&C și telecomunicații oferite de GTS, contactați echipa la office@gts.ro sau solicitați o ofertă aici.

Înscrie-te la Newsletter

Salut, cu ce te putem ajuta?
Chat

GTS Customer Support

Salut, cu ce te putem ajuta?